Translate

13 de març, 2013


M. ANTONIETA COT L’APORTACIÓ DE LES DONES BIBLIOTECÀRIES A LA CULTURA


El dia 12 de març va tenir lloc a la Biblioteca M. Antònia Cot – Vallcarca i els Penitents, una taula rodona en la que es va parlar del paper que van tenir les bibliotecàries en la cura tant dels llibres com de la cultura en el nostre país, des de la perspectiva de la cèlebre M. Antonieta Cot, que va dirigir fins a la seva jubilació la Central de Biblioteques Populars de la Diputació de Barcelona.
L’acte fou organitzat pel Consell de Dones de Gràcia i per la Biblioteca M. Antonieta Cot.  I la moderació fou duta per Rosa Núñez, directora de la Biblioteca M. Antonieta Cot.
Les participants de la taula rodona foren: Assumpta Bailac (Gerent del Consorci de Biblioteques de Catalunya), Assumpció Estivill (Professora de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB) i Montserrat Prat (Bibliotecària).
L’acte va tenir molt bona acollida. Entre els assistents va haver la Presidenta del Districte de Gràcia la senyora Elsa Blasco i la Regidora Marta Mulet, què ambdues dirigiren unes paraules  al públic i a la mesa. Així com també hi van assistir familiars de M. Antonieta Cot.
El públic va ser divers, tot i que la gran majoria eren d’associacions de dones de Gràcia i del món cultural del barri. També hi va haver una bona representació de bibliotecàries, algunes de les quals havien conegut i treballat amb M. Antonieta Cot.
 Al final de l’acte, dues bibliotecàries van explicar anècdotes del seu periple de treball, com va ser l’amagatall de llibres que el règim franquista considerava perillosos. Els quals elles discretament van custodià.

Una mica d’història

L’ofici de bibliotecària no sempre ha estat exercida per la dona. No va ser fins a finals del segle XIX, i per la influència de la cultura anglosaxona que es considerà aquesta tasca de caràcter social i pública, motiu pel qual van considerar que el gènere femení encaixava molt millor en aquest marc. Ja que en anterioritat es considerava una tasca erudita i de custodia del coneixement,  que era atribuït i portat a terme per homes cultes, en un món apartat de la societat, com eren monestirs, esglésies i universitats.
Al nostre país, i concretament a Barcelona, es fundà l’any 1909 la Biblioteca de la Dona, avui denominada Francesca Bonnemaison, que tenia la finalitat de formar les dones. El 1915 es creà la primera xarxa de biblioteques públiques de l’Estat Espanyol per la Mancomunitat de Catalunya sota la direcció d’Eugeni d’Ors, així com també es creà l’Escola Superior de Bibliotecàries.
Les dones que s’hi formaren, han demostrat amb escreix la seva atenta dedicació, implicant-se amb la feina, i fent arribar la cultura i la lectura al poble, organitzant tot tipus d’activitats: Xerrades, Conferències, Representacions teatrals i musicals, cursos diversos ...