Translate

21 de març, 2013


VIU LA VIDA

Tu, que plores al matí,
que lluites per un demà,
que no veus, però t’espanta.
el sents a prop, molt a prop,
i et toca el rostre,
amb una carícia freda,
sense cor i cos.
El temps va passant
i tot i així,
enyores les èpoques viscudes,
que saps que no tornaran.
Però el cap i a la fi és la vida.
I pensa que tu, sempre seràs tu,
I sempre tu. No ploris pels matins,
I VIU LA VIDA.


14 de juliol de 1985

13 de març, 2013


M. ANTONIETA COT L’APORTACIÓ DE LES DONES BIBLIOTECÀRIES A LA CULTURA


El dia 12 de març va tenir lloc a la Biblioteca M. Antònia Cot – Vallcarca i els Penitents, una taula rodona en la que es va parlar del paper que van tenir les bibliotecàries en la cura tant dels llibres com de la cultura en el nostre país, des de la perspectiva de la cèlebre M. Antonieta Cot, que va dirigir fins a la seva jubilació la Central de Biblioteques Populars de la Diputació de Barcelona.
L’acte fou organitzat pel Consell de Dones de Gràcia i per la Biblioteca M. Antonieta Cot.  I la moderació fou duta per Rosa Núñez, directora de la Biblioteca M. Antonieta Cot.
Les participants de la taula rodona foren: Assumpta Bailac (Gerent del Consorci de Biblioteques de Catalunya), Assumpció Estivill (Professora de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB) i Montserrat Prat (Bibliotecària).
L’acte va tenir molt bona acollida. Entre els assistents va haver la Presidenta del Districte de Gràcia la senyora Elsa Blasco i la Regidora Marta Mulet, què ambdues dirigiren unes paraules  al públic i a la mesa. Així com també hi van assistir familiars de M. Antonieta Cot.
El públic va ser divers, tot i que la gran majoria eren d’associacions de dones de Gràcia i del món cultural del barri. També hi va haver una bona representació de bibliotecàries, algunes de les quals havien conegut i treballat amb M. Antonieta Cot.
 Al final de l’acte, dues bibliotecàries van explicar anècdotes del seu periple de treball, com va ser l’amagatall de llibres que el règim franquista considerava perillosos. Els quals elles discretament van custodià.

Una mica d’història

L’ofici de bibliotecària no sempre ha estat exercida per la dona. No va ser fins a finals del segle XIX, i per la influència de la cultura anglosaxona que es considerà aquesta tasca de caràcter social i pública, motiu pel qual van considerar que el gènere femení encaixava molt millor en aquest marc. Ja que en anterioritat es considerava una tasca erudita i de custodia del coneixement,  que era atribuït i portat a terme per homes cultes, en un món apartat de la societat, com eren monestirs, esglésies i universitats.
Al nostre país, i concretament a Barcelona, es fundà l’any 1909 la Biblioteca de la Dona, avui denominada Francesca Bonnemaison, que tenia la finalitat de formar les dones. El 1915 es creà la primera xarxa de biblioteques públiques de l’Estat Espanyol per la Mancomunitat de Catalunya sota la direcció d’Eugeni d’Ors, així com també es creà l’Escola Superior de Bibliotecàries.
Les dones que s’hi formaren, han demostrat amb escreix la seva atenta dedicació, implicant-se amb la feina, i fent arribar la cultura i la lectura al poble, organitzant tot tipus d’activitats: Xerrades, Conferències, Representacions teatrals i musicals, cursos diversos ...

09 de març, 2013

MENGEM POESIA
Divulgació de la poesia a l'Eix Comercial del Passeig de Sant Joan (Barcelona).
Dedicat al dia de la dona d'enguany.

A continuació teniu un tastet fotogràfic d'aquesta proposta.

Autor del reportatge: L'altrange.

 


07 de març, 2013


ESPAI FRANCESCA BONNEMAISON
Acte de presentació Dia de la Dona 8 març de 2013
Diputació de Barcelona


Avui s’ha fet l’acte de Presentació Institucional de les activitats programades en el Dia Internacional de les Dones que es commemora el 8 de març. Aquest any porta per títol SUMANT TALENT.
                                                                   
L’acte ha estat presentat pel periodista Xavier Muixí, i la benvinguda ha estat oferta per  Mercè Conesa, vicepresidenta segona i presidenta delegada de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona. Mireia Solsona, diputada delegada d’Educació, Igualtat i Ciutadania de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona, i Montserrat Gatell, presidenta de l’Institut Català de les Dones.

Totes tres han estat d’acord en que la dona, ha de formar part en les cúpules del poder institucional, i un cop allí ha de realitzar les tasques de lideratge atenent els valors i l’ètica  que la dona utilitza en el seu dia a dia alhora de la presa de decisions en les seves activitats domèstiques.
Ja que l’empatia, la solidaritat i el treball pel bé comú, farà que a les institucions públiques, i concretament les decisions polítiques siguin les adequades pel canvi que la societat demana en aquest moment de crisi econòmica que ens està portant a un nou paradigma social.

S’ha creat l’Institut de Formació Política de Dones. La qual està dirigida a totes aquelles dones que tenen algun càrrec polític o formen part d’algun òrgan de decisió. A fi de què puguin aprendre habilitats de lideratge, direcció d’equips...

També s’ha esmentat que la dona exerceix la presa de decisions dins d’una òptica diferent que l’home, i que aquest punt de vista és de gran rellevància en aquests moments. Això fa que el lideratge femení sigui diferent, degut a que la dona aporta creativitat, visió de conjunt, valors, i un punt de vista diferent en els esquemes d’idees i de gestió establerts, cosa que fa que la seva veu hagi de ser tinguda en compte, motiu pel qual farà possible la igualtat entre gèneres i la no exclusió de les persones vulnerables, i així es faran realitat les polítiques socials que la societat actual demanda.

La Conferència ha estat a càrrec de Francesca Puigpelat, catedràtica de Filosofia del Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Qui ha fet palesa la necessitat de fer visible la cura que fa la dona dels altres, i que aquesta tasca entri com a valor en la política. Això aportaria una visió nova de valors i d’ètica en aquest àmbit, facilitant un feedback de l’esfera pública a l’esfera privada i viceversa. Motiu pel qual la qualitat de la política milloraria.
Puigpelat ha indicat que això sols ho pot fer la dona, i que per exercir la política precisa formació, lideratge i conèixer el funcionament de les xarxes socials, a fi de aportar nous esquemes mentals i trencar les estructures socials que dificulten el canvi.
També ha indicat que encara hi ha segregació de la dona en la política, i per tant hem de continuar lluitant per ser ciutadanes de pler dret igual que els homes, cosa que encara no és així.

L’acte s’ha tancat amb un reconeixement del talent de les dones i les seves aportacions a la política. En el que han intervingut Montserrat Carulla, actriu, Mariona Tuset, violoncel i Marina Rossell, cantant, que ha interpretat “Cançó de fer camí” de Maria Mercè Marçal.

02 de març, 2013

NEU, PLUJA I VENT

Des de fa uns dies estem immersos en la climatologia.

Vàrem començar amb un anticicló, que ens feia pensar que el temps dur de l’hivern ja havia acabat. Però a la nostra terra això no ho podem dir ... uns dies més tard el cel començà a encapotar-se, arribaren els primers núvols, primer blancs i més tarda grisos, i finalment els negres, molt però molt negres amb unes quantes llàgrimes que ens feien entreveure l’arribada de les pluges.

L’aire fred del nord s’acostà lentament i amb ell ens posarem les bufandes, els barrets i els guants.

Uns dies més tard el cel ens comunicà que la neu era pròxima, i així fou. Un dissabte el matí ens despertàrem amb les terrasses i els paisatges emblanquinats, d’un blanc pur i pler d’esperança que ens anunciava el repòs i la serenitat.

El temps com sempre es canviant, i ens indicà que amb la neu no era suficient, i ens portà la pluja, un pluja freda, per recordar-nos que ens cal sentir la humitat i la frescor d’aquest apreciat líquid.

I a la fi el vent. Un vent ferotge, violent i en ganes de fer-nos fer sortir tot allò que ens neguem;  per  envalentir-nos, i així seguir endavant cadascú en els seus desitjos més interns, els quals de segur, si els hi donem llum, els farem realitat.